Dit jaar ben ik met vakantie geweest in Schotland. Een schitterend land. Omdat het aan de westkust vanwege de harde wind en behoorlijke golfslag niet lukte om daar papegaaiduikers te fotograferen zijn we op de terugweg naar Nederland, naar de Farne-eilanden gegaan. Het was een bijzondere belevenis om dat mee te maken. Op de terugweg van de eilanden naar Seahouses werden we nog getrakteerd op een show van een stel dolfijnen die met de boot mee zwommen. Geweldig! Als het mij ligt ga ik er zeker nog een keer heen.
Deze grappige vogels: ook wel bekend als Zee-papegaaien of de clowns van de zee, lijken op een pinguïn qua uiterlijk en loopgedrag.
Vliegen
Echte vliegers zijn het niet. Ze slaan hun vleugels wel 400 keer per minuut heen en weer tijdens het vliegen wat erg komisch uit ziet. Ondanks dat, kunnen ze toch snelheden van tot 90 km/uur halen. Ze vliegen laag over het water.
Duiken en vissen doen ze beter, omdat ze hun vleugels dan als propellers gebruiken. Een minuut kunnen ze onder water blijven en wel tot 70 meter diep duiken.
Voedsel
Papegaaiduikers zijn in staat om verschillende kleine visjes kruislings in hun snavel te dragen, dankzij een uniek scharnier in de snavel. En wel afhankelijk van de grote van de visjes wel tot 60 visjes tegelijk vasthouden. Dit komt omdat het gehemelte vol weerhaakjes zit waar de visjes met de tong tegenaan worden gedrukt. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit vis, maar `s winters vaak ook ongewervelden.
Voortplanting
In de winter leven de vogels op zee en in het voorjaar keren wanneer ze ongeveer 4 á 5 jaar oud zijn, terug naar hun geboortegrond en komen in kolonies van duizenden bij elkaar om daar te gaan broeden. Ze zijn dan geslachtsrijp. Ze kiezen steeds voor dezelfde partner.
De snavel bestaat zomers in het broedseizoen uit felle kleuren van geel, rood en blauwgrijs. `s Winters buiten het broedseizoen verdwijnen deze kleuren weer.
Van april tot mei broeden ze in kolonies op berghellingen met uitzicht op zee. Legt 1 ei en de broedduur is 5 tot 8 weken Meestal graven ze nestgangen van 1 tot 2 meter. Nest is een ondiep kuiltje aan het einde van de gang met plantaardig materiaal en veren. Ze broeden ook in rotsspleten en op hellingen met losse stenen. Beide partners wisselen het broeden af. Na het uitbroeden zorgen ze 7 tot 8 weken voor hun jong. Om de beurt vliegen de ouders uit om vissen te vangen, die ze in hun snavel terugbrengen naar het jong.
Daarna verlaten ze het nest en hun jong. Uitgehongerd komen de jongen dan uit hun nest, laten zich in zee vallen en moeten dan wel voor zichzelf gaan zorgen.
De vogels worden zo’n 20 tot 30 jaar oud.
Lichaamstaal
Als ze boos zijn en indrukwekkend willen over komen, maken zichzelf groter, spreiden hun vleugels en openen hun bek, terwijl ze met hun poten stampen.
Wanneer een papegaaiduiker zijn snavel tegen zijn borst drukt en snel langs een nest loopt, wil hij aangeven dat hij enkel passeert en zeker geen ruzie wil krijgen.
Rechtopstaand met het kop naar beneden en trage overdreven bewegingen makend met de poten wil zeggen dat hij zijn nest bewaakt. Hij probeert als het ware een wat militaire indruk te maken.
Wanneer je deze vogels goed observeert zal je ontdekken dat het best wel intelligente dieren zijn en dat er qua lichaamstaal nog veel te ontdekken valt.